zaterdag 30 januari 2016

Moeder in de keuken!

Soms, dan schiet het ne keer in mijne kop. Dan wil ik gezond doen en zelf ingewikkelde dingen staan fabriceren in de keuken. Ingewikkeld in de zin van: creatiever dan vlees-patatten-groensels. Nu het jongste sprot zich begint bezig te houden te moeien met ons oudste miezemuis, krijgt mama wat extra ademruimte om die ideeën effectief uit te voeren ook!

Zo kwam het dat ik gisteren een doordacht boodschappenlijstje maakte, en we vanochtend gezellig met het gezin naar de Colruyt gingen... Net zoals vele, vele andere mensen. Elke keer opnieuw zeggen we tegen elkaar: "Goh, eigenlijk is dat niet echt het ideale moment hé, op zaterdagvoormiddag, 't is dan altijd zo druk" maar we blijven het toch maar doen. Beetje sadisten, wij.

Vandaag maakte ik lasagna. Home made lasagna, wow. Zeg nu zelf, dat is toch wel voor de echte hé. Jammer dat het vrij lang duurt eer dat effectief klààr is. De kinderen des huizes snappen het concept geduld nog niet zo goed. Ik blijf dat merkwaardig vinden hoe ze van "vrolijk spelende kindjes" naar "razend uitgehongerde monstertjes" kunnen gaan op nog geen vijf minuten. Een duidelijk aangegeven tussenfase "een béétje honger" zou wel handig zijn.

Ik volgde dit recept van de Colruyt zelf. Eén probleem (en ook deel van de reden om de lasagna zelf te maken) : er zit koemelk in. Babette zit zo wat in de "grijze zone" wat koemelkallergie betreft. We schrapten sinds een goeie 9 maanden zo goed als alle koemelk uit haar voeding en sindsdien is ze veel minder vaak ziek *knock on wood*. Aangezien we niets willen triggeren, heb ik de volgende aanpassingen gedaan:
 1. boter vervangen door sojaboter
 2. kaas vervangen door geitenkaas
 3. melk vervangen door havermelk
Ma echt. Lèkkerrrr! Eerlijk gezegd was ik zelf een klein beetje terughoudend (om over De Vent nog maar te zwijgen) maar iedereen vond het lekker! Voor herhaling vatbaar!

En terwijl die oven toch warm was, maakte ik van de gelegenheid gebruik om mijn ik-wil-gezonder-ontbijten gedacht wat meer vorm te geven. Ik at al vaak granola uit de winkel maar zij inspireerde me om dat zelf te maken. Het is een investering want die noten, zaden en pitten kosten wel wat (ik blijf dat zeggen: gezonde voeding is veel te duur!). Dat zal smaken, met yoghurt en een stukje fruit, jaja, ik zei het hé, gezond en al! Ik paste Elisanna's recept wel wat aan:

 • 200g havermout
 • 40g haverzemelen 
 • 30g cashewnoten
 • 10g zonnebloempitten
 • 20g pijnboompitten
 • 20g pompoenpitten
 • 40g walnoten
 • 40ml olijfolie
 • 60g agave siroop
Ik hakte alle noten, zaden en pitten, maar misschien iets te fijn. Volgende keer wil ik meer "beet" overhouden. De eerste echte proefbeurt staat gepland voor maandag. Ah ja, want morgen is het zondag en dat is klassieke ontbijtkoekendag. Rome wasn't built in a day hé.

3 opmerkingen: